betterispeace_a3_final

Better is Peace- Linköping!


Event Details

  • Date:

Better is peace – en konsert och manifestation mot krigets fasor med hopp om fred!

 

Körerna Chorus Lin, Den Akademiska damkören Linnea, Linköpings Studentsångare samarbetar här med Linköpings Akademiska Orkester för att ge Östgötapubliken en stark musikalisk upplevelse inför 100-årsminnet av första världskrigets slut.

 

The Armed Man: A Mass For Peace av Karl Jenkins för kör, solister och symfoniorkester har mässans form med inslag av andra religiösa texter, men berättar parallellt en krigshistoria gestaltad i sekulära texter. 1900-talet är med största sannolikhet det mest krigsdrabbade seklet i mänsklighetens historia. Inför millennieskiftet beställde museet Britain’s Royal Armories en komposition av tonsättaren Karl Jenkins. The Armed Man: A Mass For Peace tillägnades de drabbade i Kosovokriget 1998–1999.

Vi hör hur militärtrumman ljuder – kriget närmar sig. Det är dags att ta till vapen… Vi hör den blivande krigarens fruktan och hans försök till att stärka sig till kamp och hjältemod. Vi blir vittnen till skräcken och hopplösheten hos de krigsdrabbade. Vi hör tystnaden när slaget är över och vi vandrar runt i förödelsen, bland de överlevande. Vi påminns om att krig drabbar inte bara oss i nuet, det ger också de överlevandes livslånga sår. Den sista satsen uppmanar oss att inte kriga utan att värna om fred – Ring ut det gamla, ring in det nya!

Medverkande:

Den Akademiska damkören Linnea

Linköpings Studentsångare

Chorus Lin

Linköpings Akademiska orkester

Annica Nilsson, mezzosopran

Zekerijah Cajlakovic, sångare

 

Christian Zell, textläsning

 

Dirigenter 

Christina Hörnell, director musices

Merete Ellegard, bitr director musices

Anna-Karin Strand, dirigent Chorus Lin

Categories: